Това са вредните навици, които детето ни наследява

707
Това са вредните навици, които детето ни наследява

Оказва се, че те се "запечатват" на генетично ниво и се предават на поколенията

Пушене, консумация на алкохол и особености в диетата – те имат непосредствено влияние върху бъдещото поколение на човека, съобщава Science Daily.

Германския изследователи установиха, че епигенетическата история на човека се предава на следващото поколение. Т.е. начинът ни на живот, вредните навици, които практикуваме (пушене, пиене на алкохол), стрес, преодолени болести и т.н. може да се предават по наследство.

Например ако предците на човека цял живот са работили в завод по начина, по който това се е случвало през първата половина на 20 век, то недохранването, стресът и болестите, които се преживели, ще се предадат в ДНК-ато му.

Учените отбелязват още, че това не е повод да отпуснете безсилно ръце. Напротив имате важна причина да се замислите върху начина си на живот. Вместо да изядете поредния хамбургер и да запалите цигара, изберете да постъпите иначе. В противен случай ще предадете на своите деца тези вредни навици.

В рамките на живота в епигенетическата памет на човешките клетки се запазва почти цялата информация за влиянието на околната среда. Подобна „голяма база от данни“ впоследствие се анализира от организма, който решава дали да се адаптира към нея, или не.

Например пушенето променя епигенетическия състав на клетките на белите дробове и в крайна сметка води до рак, засягащ този орган.

Стресът, болестите и диетата може да се отразят в клетъчната памет, предразполагайки следващото поколение да изживее живота си по същия начин.Добави коментар