Топъл душ 1-2 часа преди лягане гарантира здрав сън

52
Топъл душ 1-2 часа преди лягане гарантира здрав сън

Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че топъл душ 1-2 часа преди лягане значително подобрява качеството на съня

Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че топъл душ 1-2 часа преди лягане значително подобрява качеството на съня, съобщава сайтът Юрикалърт.

Изследователите провели мащабен анализ на 5322 проучвания за влиянието при нагряване на тялото чрез вана или душ върху качеството на съня. Учените взели предвид и такива фактори като преминаването от бодърстване към пълноценен сън, общото времетраене на нощния отдих и др.

Оказало се, че оптималната температура на водата за подобряването на съня е 40-42 градуса по Целзий, посочва вестник Стандарт. Това позволява ускоряване на заспиването с 10 минути. Топлият душ стимулира кръвообращението и спомага за ефективното извеждане на топлината чрез кръвоносната система на ръцете и краката. Така се снижава и телесната ни температура, стимулираща заспиването.

Температурата на тялото, както и самият сън се регулират от циркадните ритми, формиращи се от молекулярния ни часовник в хипоталамуса на нашия мозък. Във втората половина на деня нашата телесна температура е по-висока с 1-1,5 градуса в сравнение със сънното ни състояние, когато тя спада до минимум. Час преди заспиване телесната ни температура спада с 0,25-0,5 градуса. Тя продължава да се снижава до своя минимум, когато настъпва късният период на съня. Следващото покачване на температурата е предвестник на събуждането.

Добави коментар