Топ 5 родителски грешки при възпитаването на деца

442
Топ 5 родителски грешки при възпитаването на деца

Дали някоя от тях не важи за вас?

Надали ще ви сподели тайна, ако кажем, че често причините за неблагополучието на възрастния човек са скрити в неговото детство. Много родители, сами не разбирайки, допускат една и съща грешка в процеса на възпитание на децата си.

Днес ще поговорим за пет от тях.

1. Липса на достатъчно защита

Отсъствие на контрол, пълна свобода на действие. От една страна тези обстоятелства носят плюсове  - детето от малко привиква да бъде самостоятелно и отговорно за постъпките си. От друга – започва да търси желанието от него ценности и житейски разбирания извън семейството. Не е категорично, че ще открие добра компания.

2. Хиперпротекция

Тотален контрол, ограничаване на свободата. Като резултат децата стават затворени в себе си през целия живот, започват бурно да протестират, агресивно да доказват на света своята уникалност, дори може да се отдадат на разгулен живот, щом напуснат дома на родителите.

3. Емоционално отхвърляне

Вземайки решението да имате дете, трябва да разбирате, че вашият живот няма да бъде като преди. Ако ви е тежко да отделяте внимание на детето, да му дарявате любовта си, 100 пъти премислете дали сте готови на тази стъпка. След такова детство човек пораства раним, обидчив и прикрит. Детето привиква към равнодушието към действията му. Вие ще сте последният човек, на който да се довери.

4. Възпитаване на супердете

Често родителите се опитват да въплътят в детето своите несбъднали се житейски цели. Така те се започват да отглеждат вундеркинд. Замивана се с наука, спорт, допълнителни курсове след детска градина и училище и т.н.

Натрапвайки своите интереси на детето, вие го лишавате от пълноценно детство.

5. Изясняване на отношенията в семейството пред децата

Когато има причина, поради която искате с партньора да се изясните, не си позволявайте да го правите пред погледа на децата. Дълбоко грешите, ако подценявате възможностите им да осъзнават какво се случва в семейството. Детската психика е силно ранима. Пазете я.Добави коментар