Светли Вторник е. Почитаме Божията майка

260
Светли Вторник е. Почитаме Божията майка

В миналото през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали

Днес е Светли Вторник. Вторият ден след Възкресение е посветен на Божията Майка, Света Богородица.

Седмицата след Великден се нарича Светла, а дните от нея съответно Светли. Причината е, че Възкресението на Христос донася просветление за всички, посочва вестник Стандарт.

В миналото през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие тази практика предпазва душите на мъртвите от превъплъщаване. По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светъл четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светъл петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Неделя се нарича Томина - чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали". Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

Добави коментар