Свети Константин и Елена

87
Свети Константин и Елена

Днес слънцето се смята за много силно

На 21 май празнуваме паметта на Светите равноапостоли Константин Велики и неговата майка Елена. По време на тяхното царуване те защитавали християнската религия и я разпространявали.

По случай празника в някои части на страната се играят нестинарски танци. Това се прави за здраве и берекет, тъй като "огънят изгаря всички болести". В Тракия празникът се нарича още "кърчана". Смята се, че на деня слънцето е много силно и дори добитъкът трябва да остане в оборите.В Родопите на 21 май за първи път агънцето се отделя от майката и се издоява първото мляко. В Южна България Света Елена се смята за господарка на градушките. Според преданията тя носи ледените зърна в ръкавите на бялата си риза и ако някой не я почита, го наказва с градушка.

Затова на празника в миналото са обсипвали иконата й с цветя, в църквата се носели мляко и погача. В някои части на страната на Свети Константин и Елена се месят питки, които се раздават с мед за здраве и предпазване от шарка.

На празника именници са всички с имена Елена, Ели, Елка, Койчо, Константин, Коста, Костадин, Костадинка, Кунчо, Ленко, Стамен, Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко.

Снимки: nestinari.euКоментари

Коментар: 1

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК


  • 1

Добави коментар