Свети Четиридесет мъченици

61
Свети Четиридесет мъченици

Днес празнуваме за здраве на децата

Църквата днес почита паметта на Св. Четиридесет мъченици. Според библията, мъчениците са били римски войници, които са изповядвали християнството, но тайно. След като са разкрити, те са убити и църквата ги канонизира.

В българската история празникът е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин през 1230 г. По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм "Свети Четиридесет мъченици".

Според българските поверия на този празник слънцето се обръща към лятото. Господ забива 40 нажежени шиша в земята и я удря с тях, за да я затопли.

Днес посрещаме и първите щъркели. А тези птици са символ на децата, затова днешните ритуали се изпълняват предимно от деца. За да са здрави, днес децата трябва да се отъркалят в тревата преди изгрев слънце.

Днес имен ден празнуват Гордан, Гордана, Горян, Младен, Младенка, Младин, Младина, Младуна, както и всички онези, които нямат определен имен ден.

Майките днес месят 40 питки, които намазват с мед. С тях се умилостивява баба Шарка - да не закача децата. Палят се и огньове, които се прескачат за здраве, с тях се гонят и змиите и гущерите.

Днес на трапезата трябва да сложим и 40 чушки, пълнени с боб и 40 постни сърми. Ето рецептите:



Пълнени чушки с боб
Продукти:
1 кг червени чушки, 500 гр зрял боб, 100 гр кромид лук, 20 гр брашно тип 500, 150 гр орехи, 1 ч.л. червен пипер, 50 мл олио, 1 ч.л. магданоз, 1/2 ч.л. чубрица
Начин на приготвяне: Сварете и посолете боба. С помощта на цедка отделете люспите. Изпържете лука, посолете и прибавете червен пипер, джоджен, чубрица и магданоз. Разбъркайте добре двете смеси, добавете брашното и смлените орехи. Почистете и измийте пиперките, след което ги напълнете. Отворите им потопете в брашно. Наредете ги в намазана с масло тава, полейте ги с олио и прибавете 1 ч.ч. вода. Печете 8-10 минути в по-силно загрята фурна, а след това 10-15 минути в по-умерена.

Постни лозови сърми с лимон
Продукти:
консервирани лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 3 глави лук, 1 ч.ч. зехтин, 2 с.л магданоз, 1 с.л. копър, джоджен, сол, черен пипер, 3 лимона
Начин на приготвяне: Лукът се запържва до зачервяване в 1/2 ч.ч. олио, прибавя се и оризът и се разбърква добре. Прибавят се 2 и 1/2 ч.ч. вода и всички подправки. Получената смес трябва да ври, докато попие водата на умерен котлон. След това се слага по 1 лъжица от сместа на всеки лист и се завиват малки, стегнати сармички. Подреждат се плътно в тенджера и се прибавят олиото, още малко сол, гореща вода до покриване на сармичките и сока от лимоните. Покриват се с чиния и се варят, докато останат на мазнина - поне 30 минути.

Зелеви сърми с гъби
Продукти:
200 гр стелизирани гъби печурки, 1 ч.ч. ориз, 1 кисела зелка, 2 моркова, черен пипер
Начин на приготвяне: Гъбите, морковът и оризът се сваряват. След като се сварят, се нарязват много на дребно. Зелевите листа се отделят и в тях се слага от плънката. Готовите сармички се заливат с вода и се пекат при предварително загрята фурна. Пекат се, докато хванат коричка.



Добави коментар