Светът е по-щастливо място

77
Светът е по-щастливо място

Въпреки икономическата гриза, бедствията и конфликтите

Въпреки икономическите проблеми, войните, конфликтите и природните бедствия, светът днес е по-щастливо място, отколкото преди четири години, а индонезийците, индийците и мексиканците са най-доволните хора на планетата.

Над три четвърти от хората по света, които участвали в международното допитване, заявили, че са доволни от живота си, а близо една четвърт се определили като много щастливи. "Светът е по-щастливо място днес и можем да го измерим, защото водим статистика", заяви Джон Райт, вицепрезидент на компанията Ипсос Глобал, която изследва щастието на повече от 18 000 души в 24 страни от 2007 г. насам.

Той обаче допълни, че причините защо хората са щастливи трябва да бъдат внимателно проучени. "Не става въпрос само за икономиката и благоденствието им. Става въпрос за поредица от други фактори, които ги правят такива, каквито са днес", казва Райт.

Бразилия и Турция допълват топ пет на най-щастливите нации, а Унгария, Южна Корея, Русия, Испания и Италия са страните с най-малко щастливи хора, съобщи БГНЕС.Като доказателство, че парите не могат да купят щастие, жителите на някои от най-големите икономически сили в света, сред които САЩ, Канада и Великобритания, са в средата на класацията.

"Съществува мнение, че има много други фактори извън икономиката, които правят хората щастливи. Понякога най-голямото щастие е сготвена храна или покрив над главата. Любовната връзка остава водещата причина, която кара хората от цял свят да твърдят, че са щастливи и може би в тези култури семейството има много по-голямо влияние", допълва Райт.

Латинска Америка е континентът с най-много щастливи хора, следван от Северна Америка, Азия, Близкия Изток и Африка. Само 15% от европейците казват, че са щастливи. Женените хора са по-щастливи от самотните, но мъжете и жените са еднакво щастливи от живота си.

Образованието и възрастта също имат значение, като повече хора под 35 години казват, че са много щастливи. По-високото образование също е равносилно на по-голямо щастие.Добави коментар