Строг пост на Велика сряда заради греха на Юда

64
Строг пост на Велика сряда заради греха на Юда

На Велика сряда жените не трябва да вършат домакинска работа

На днешната Велика сряда се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Исус. Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастров съд с миро, за да засвидетелства почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.

Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство - Юда Искариот, един от учениците на Исус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.

На Велика сряда жените не трябва да вършат домакинска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче, не се готви. Децата пък берат здравец, правят го на китки, съветва вестник Стандарт.

Добави коментар