Страстната седмица

147
Страстната седмица

Ще посрещнем Великден в неделя

Наречена още Седмица на страданието, това са петте дни преди Възкресение Христово - последната седмица от живота на Божия Син. Всички дни от нея се наричат Велики и на тях се извършват църковни служби.

На Велики понеделник Иисус влязъл в йерусалимския храм, който бил пълен с търговци. Божият Син ги изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не за търговия. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Във Велика сряда се провежда Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде и Юда излиза и Го предава.

На Велики четвъртък е произнасена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. Разпети петък е денят на великите страдания на Христос, който е разпънат на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Велика събота денят на оплакването и погребението на Божия Син, като гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

За първите три дни от Страстната седмица българските традиции повеляват да се изчисти къщата, като се смята, че така се пречиства и душата. Всичко това се прави за здраве. На Велики четвъртък не се работи, боядисват се великденските яйца.

На Велики петък се ходи на църква. Преминава се под масата три пъти - символ на преклонението пред Христовите мъчения и на пречистването на душата ни. Счита се, че този, който премине под масата и не се закачи, не е грешен. Велика събота е денят на козунака, който се меси и приготвя.

Великден, който ще отпразнуваме в неделя и понеделник, 78% от гласувалите в анкетата на dete.bg ще прекарат вкъщи. 17% планират да посетят роднини за празника, а на почивка в страната ще заминат 5% от гласувалите. В потвърждение на факта, че Великден е един от големите семейни празници идва и фактът, че отговор "Ще прекарам празника на почивка в чужбина" не е посочил нито един от гласувалите в анкетата.Коментари

Коментар: 3
1zqjfp'"(){}:/1zqjfp;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjfp'"(){}:/1zqjfp;9


  • 1

Добави коментар