Спираме да се къпем?

55
Спираме да се къпем?

Изобретиха гел, който замества водата и сапуна

Вдъхновен от свой мързелив приятел, който отказвал да се къпе, и след продължили няколко месеца проучвания, южноафрикански студент е получил международно признание за изобретената от него "суха баня", съобщава БТА.

Лудвик Маришане е на 22 години. То е студент от университета на Кейптаун. Заради разработения от него продукт DryBath - почистващ гел, който върши работата на водата и сапуна, южноафриканеца е удостоен с международна награда за студент-предприемач на годината.

Идеята за продукта осенила Лудвик Маришане като тийнейджър след разговор с негов приятел, който споделил, че не вижда защо да си прави труда да се къпе, особено когато няма топла вода. Мързеливият му приятел си е мечтаел "някой да изобрети "нещо", което да се маже върху кожата и да премахва необходимостта от взимането на душ". Шест месеца по-късно младият изобретател бил готов с продукта и получил патент за него.

Гелът представлява биоразтворимо покритие без миризма и с добавени овлажнители. DryBath вече се предлага на пазара, като сред клиентите са големи авиокомпании и правителства, които осигуряват продукта за военните в полеви условия.

Маришане смята, че изобретеният от него гел може да помогне и за съхраняването на водните запаси в най-бедните райони в света. DryBath има приложение в Африка и редица развиващи се страни по света, където личната хигиена не е на достатъчно високо ниво и стотици милиони хора нямат редовен достъп до вода.Добави коментар