София пак ще диша!

30
София пак ще диша!

Включете се семейно

Пилотният проект "София диша" се проведе миналата година в рамките на три поредни недели на месец август по инициативата на Столична община. Той превърна централната софийска улица „Цар Иван Шишман" в пешеходна алея и премина с голям успех.

Тази година, в последния ден на Sofia Design Week 2011, на 18 юни, това ще се повтори с едно специално издание на "София диша" на тема "Дизайн". Улица „Цар Иван Шишман" ще бъде затворена за коли и отворена за изкуство и дизайн пре целия съботен ден.

Официалният старт на програмата е в 12:00 ч., а богатите й предложения ще привлекат вниманието на всички възрасти и интереси.
Ето и акцентите в програмата:

Акцията "Шишман" на "Трансформатори" ще превърне улицата в Стрийт Арт Галерия, като преобрази многобройните ревизионни кутии по нея. Участват десетима български артисти, чиято творческа намеса нанася цветно и трайно облагородяване на почти незабележимите, стари и сиви кутии.

Акцията на "Лумаги" е поредната нестандартна идея на Маги Митева, в която участват 50 специално боядисани, подновени и разкрасени стари прозореца. На ваше разположение ще са три броя джаги и една тенис маса на Puma.

В отсечката от ул. „Аксаков" до ул. „Славянска беседа" ще има работилница със стари софийски винили на "Горичка" и "Артелие". Всеки е поканен да скрои сам своя чанта или нестандартен стенен саксийник с джобове. Работилницата ще се случи между 16:00 и 18:30 ч.;

Творческа работилница за изработването на оригами, организирана от фондацията "Кредо Бонум" ще се състои на ул. „Хаджи Димитър", от 12:00 до 20:00 ч. Фотокиоск, или "разносна търговия" с фотографии в шкаф на колела с много чекмеджета, организирани и класифицирани от "Агитпроп", ще намерите на пресечката с ул. „Славянска беседа".

И още: Цветарница "Майстора и маргаритите" - дизайн на букети; Работилница за всички артистични натури, организирана от уникалния магазин за художнически материали "Слънчоглед"; Работилница с магазин "НА ТЪМНО"; Дегустация на вино във Friend's Place (ул. „Славянска беседа" 22); Български дизайнери ще излагат свои дрехи на стeлажи - на кръстовището с ул. „Гурко".

Както и: Инсталация със свободно рисуване върху платна, опънати по оградата на ул. „Иван Вазов" и „Цар Иван Шишман"; Детска творческа работилница за дизайн на храна "Вкусни игри" - по инициатива на bistro Comercial. Под дърветата на 7 СОУ "Св. Седмочисленици" децата ще изработват играчки от здравословни продукти; Акция на "Трансформатори" и книжарница "Нанси" "RECYCLED READING", в която ще се правят рециклирани мебели от стари книги. Ще можете да поседнете върху тях и да си купите нови, както и да пийнете една сангрия (ако дойдете на време). Книжарницата е на ул. „Юрий Венелин" срещу магазин „Слънце и Луна”.Добави коментар