Смисълът на секса бил...

146
Смисълът на секса бил...

… в бацилите

Какъв е смисълът на секса – това е въпрос, който вълнува учените още от времето на Чарлз Дарвин. Сега те установяват, че животните се възпроизвеждат по двойкиq вместо просто да се клонират, защото това им помага да се предпазват от паразитите, съобщава британският в. „Дейли телеграф“.

Откритието подкрепя теорията за еволюцията, според която смесването на геномите от две животни създава поколение с нов генетичен код, което прави наследниците на двойката по-устойчиви на атаки, смятат изследователите.

Кръстосаното оплождане дава на живите организми предимство в непрекъснатата надпревара с паразитите, които постоянно еволюират и заразяват по-добре.

Биолози описват ситуацията като "да тичаш с Червената кралица", правейки аналогия с книгата на Луис Карол "Алиса в огледалния свят", която казва: "Трябва да тичаш с всички сили, за да можеш да останеш на същото място". Въпреки че теорията е популярна, досега имаше твърде малко доказателства в нейна подкрепа.

Учените от университета на Индиана обаче осигуриха доказателства в подкрепа на твърденията, създавайки два вида червеи чрез генно инженерство – едните се възпроизвеждат чрез сношение помежду си, а другите се клонират.

След това ги изложили на вируси и червеите, които се възпроизвеждат по двойки, устояли на заразите сравнително добре, докато клонираните умирали.Добави коментар