Следобеден сън, но кратък

89
Следобеден сън, но кратък

Следобедната дрямка е полезна, но само ако не превишава един час

Следобедната дрямка е полезна, но само ако не превишава един час, съобщи АФП, позовавайки се на изследване на Токийския университет. Спането по повече от един час следобед може да се окаже симптом за диабет тип 2, заявиха четиримата японски учени, автори на изследването.

Деветдесет процента от случаите на диабет са именно от тип 2, който се характеризира с невъзможността на организма да регулира нивото на захар в кръвта, посочва БТА.

Учените са извършили общо 21 изследвания, включващи над 300 000 участници и са установили, че няма статистическа връзка межди продължителността на дрямката и риска от напълняване, но с увеличаването на времетраенето на следобедния сън рискът от диабет тип 2 прогресивно се покачва.

"Това проучване не доказва със сигурност, че дрямката през деня предизвиква диабет, а само че има връзка между двете, която трябва да бъде изследвана", подчерта Европейската асоциация за изучаване на диабета.

"Не трябва да пропускаме и вероятността да наблюдаваме инверсия. Може би хората, чието заболяване все още не е диагностицирано, изпитват нуждата да спят повече през деня", коментира изследването Пол Фероу, професор по епидемиология на рака в Кеймбриджкия университет, цитиран от БТА.Добави коментар