Слънчеви очила след нощна смяна срещу безсъние

57
Слънчеви очила след нощна смяна срещу безсъние

Британски учени препоръчаха на работещите нощна смяна да носят тъмни очила, когато се прибират у дома, за да намалят вредното въздействие на силната светлина

Британски учени препоръчаха на работещите нощна смяна да носят тъмни очила, когато се прибират у дома, за да намалят вредното въздействие на силната светлина, съобщи Прес асосиейшън, цитирана от БТА.

Излагането на светлина през нощта сваля нивата на мелатонина и нарушава цикъла на съня. От предишни изследвания е известно, че това не само увеличава инцидентите на работното място, но може да доведе и до проблеми със здравето.

Затова и Световната здравна организация включи работата през нощта сред потенциалните карциногени - тя нарушава действието на вътрешния часовник, който регулира циклите на сънливост и бодрост на редовни интервали. "Знаем, че както и да се нарушава циркадният ритъм, това не е полезно за здравето" - каза д-р Гай Лешцинер от болница "Сейнт Томас" в Лондон.

Много важно според него е след нощна смяна хората да се прибират с тъмни очила, за да намалят ефекта от ярката дневна светлина. Така мелатонинът, който регулира циркадния ритъм, ще се покачи и те ще могат да заспят, когато се приберат.

Добави коментар