Сирни Заговезни

101
Сирни Заговезни

Ден за прошка

Днешният Сирни Затовезни е един от големите пролетни празници в българския православен календар. Той е свързан с множество обреди, като най-популярен и до днес остава опрощаването.

Празникът още се нарича и Прошка, защото в неделята преди великия пост християните трябва да си простят. Младите искат прошка от по-старите с думите "Прощавай, майко, татко", а отговорът е: "Просто да ти е, Господ да прощава". Традицията повелява днес да посетим и кумовете си, от които също да поискаме прошка.

За да изгони змиите и болестите, днес се пали огън, който се прескача за здраве. След това около него се пеят песни и се играят хора. Момците пък изстрелват горящи стрели в двора на любимата си.

Най-радостният обичай за децата е хамкането. На червен конец се завързва халва или варено яйце, които най-възрастният мъж в къщата върти в кръг. Децата се нареждат около него и се опитват да хванат яйцето или халвата само с уста. Който го направи, ще е жив и здрав през цялата година.

От понеделник започва великият пост. Днес е последният ден, в който се ядат млечни продукти и яйца. Затова те задължително присъстват на трапезата на Сирни Заговезни. Ето няколко идеи какво да подредите на нея:

Пълнени яйца
Продукти:
6 яйца, 4 колелца прясна краставица, 150 гр сирене, 10 маслини, 2 с.л. кисело мляко, сол, черен пипер, 2 стръка магданоз
Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват, обелват и разрязват на две. Белтъците се подреждат в плитка чиния, а жълтъците се намачкват в купа и се смесват с нарязаната на ситно краставица, сиренето, млякото и подправките. С получената смес се пълнят белтъците. Около тях в чинията се слагат кубчета сирене и маслини. Украсява се с листа пресен магданоз.



Баница с праз и сирене
Продукти:
1 пакет кори за баница, 4 яйца, 300 гр сирене, 3 стръка праз, 2 с.л. олио, джоджен, чубрица
Начин на приготвяне: Стръковете праз се нарязват на тънки шайби. В тенджера се загрява 1 с.л. олио и се добавя нарязаният праз. Разбърква се и се овкусява с джоджен и чубрица на вкус. Когато празът се задуши, се отстранява от огъня и се добавят 3 от яйцата и намачканото с вилица сирене. Тава за печене се намазва с 1 с.л. олио и се слагат на кръст две от корите. Поръсва се с част от плънката и се слагат две кори. Редува се до свършване на продуктите, като се завъшва с кори. Останалото яйце се разбива и с него се залива баницата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до готовност, около 40-45 мин.

Сирене с мед и орехи
Продукти:
500 гр сирене, 100 гр счукани орехи, 2 с.л. мед, 2 щипки сух босилек
Начин на приготвяне: От сиренето оформете 2 дебели плочки, които се слагат по отделно в 2 листа алуминиево фолио, достатъчно големи, за да се завие сиренето. Всяка плочка се поръсва с натрошени орехи, полива се с 1 пълна лъжица мед и се поръсва с малко сух босилек. Фолиото се запечатва и торбичките се пекат внимателно на силна фурна за 8-10 минути.

Пържени картофи с яйца и сирене
Продукти:
500 гр картофи, 3 яйца, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 к.ч. олио, червен пипер, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете картофите на парчета с форма по избор и ги изпържете в сгорещената мазнина. Щом добият приятен загар, ги залейте с разбитите яйца, поръсете със сиренете и леко разбъркайте. Оставете да се пържат, докато яйцата се втвърдят. Поднесете поръсени със сол, черен и червен пипер.



Гръцка халва
Продукти:
500 гр захар, настърганата кора на 1 портокал, 1 ванилия, 250 гр грис, 1 л вода, 100 гр кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Водата се поставя на котлона. След като заври, в нея се сипват захарта, портокаловите кори и ванилията. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. В отделен със се смесват добре грисът и кокосовите стърготини. Прибавят се към врящата вода постепенно на порции, като след всяка се бърка, така че да не се получават бучици. Когато сместа се сгъсти, се пресипва в тавичка. Оставя се да изстине, нарязва се на малки ромбчета, след което е готова за консумация.



Добави коментар