Синдром липса на отпуска

66
Синдром липса на отпуска

Нов термин в медицината

По различни причини доста хора са склонни да пренебрегват нуждата от редовна почивка и особено от годишния им отпуск. Това обаче е напълно неправилно.

В медицината в тази връзка вече дори се появи специален термин - синдром на липсата на отпуска (Vacation Deprivation Syndrome), който се смята за основна причина при възникването на много заболявания, пише woman.bg.

“Когато човек ежедневно се сблъсква с високи дози стрес и пренебрегва нуждата от пълноценна почивка, това, в буквалния смисъл, е равнозначно на отравяне на организма”, твърдят американски психолози.

“Организмът се намира под постоянното въздействие на канцерогени и други вредни вещества и състояния, способни да предизвикат сърдечен пристъп, инсулт, рак и други сериозни проблеми със здравето”, подчертават те.

Според проведено в САЩ изследване, работохоликът живее по-кратко, дори в сравнение с човека, злоупотребяващ с алкохола.

Специална статистика, изготвена от Американското психосоматично общество (American Psychosomatic Society) и публикувана в неговия уебсайт, посветена на “синдрома на липсата на отпуска”, показва, че редовната (всяка година поне за 2 седмици!) почивка намалява риска от смърт с 20%.Добави коментар