Символи на суеверието

3585
Символи на суеверието

Амулети за късмет, вярвания за щастие

Говори се, че българите са твърде суеверни. Но не само те закачат подковата на вратат или се радват, когато намерят четирилистна детелина. Знаете ли кои са най-известните символи на късмета и щастието?

Четирилистна детелина
На много места по света четирилистната детелина е смятана за предвестник на голямо щастие. Според германците детелината носи щастие само ако е намерена случайно и ако след това бъде подарена на някого, отбелязва Дойче Веле. Според една легенда, при прогонването от рая, Ева е взела четирилистна детелина за спомен. Т.е. Който открие такава, ще носи в ръцете си парченце от рая.

Подкова
Вярването, че подковата е символ на късмета, се дължи на това, че още древните гърци много са уважавали коня. Откакто гърците за пръв път са подковали конете си, за да ги опазят, много народи смятат подковата за символ на щастието. Закачена на вратата например, тя трябва да пази къщата от лоши духове.

Мухоморката
За германците мухоморката е един от най-големите символи на късмета. За много древни народи тя е била свято растение. Те вярвали, че неин създател е върховният бог Один. Той е също така бог на екстаза, а при консумация мухоморките могат да предизвикат халюцинации. Може би и екстравагантният външен вид на гъбата е допринесъл за нейната популярност като символ на късмета.

Коминочистачът
В миналото запушването на комина е било равнозначно на катастрофа – къщата е ставала студена, а и яденето е нямало как да се сготви. Коминочистачът е бил истински спасител. Той е връщал щастието на хората. Оттам идва и вярването, че той носи късмет.

Прасенцето
Прасенцето от марципан, но и от други продукти, също са смятани за носители на щастие. За германците свинята е била символ на плодовитост, благосъстояние и богатство.

Калинка
В Германия калинката е смятана за пратеник на божията майка. Тя лекува болните и пази децата. Ако хвърлите или убиете калинка – това носи голямо нещастие!

Стотинка
Да намериш паричка на улицата е смятано за голям късмет. Според поверието, който намери стотинка на пътя, няма да се оттърве от пари.

Бял имел
Преди белият имел е бил смятан за вълшебно растение. В миналото германците са вярвали, че то пази от вещици. Букети от бял имел са били закачвани по къщите, за да предпазват хората и добитъка от зли духове.

Лотос
Растението лотос е символ на юистотата на духа. За тибетците разтвореният лотос е олицетворение на чистотата на произхода. Той е един от осемте тибетски символи на шастието.

Котето талисман
Манеки Неко е котешка фигура – японски талисман, носещ щастие. Фигурката е срещана в два варианта. Котето с вдигната лява лапичка привлича гости и клиенти, а това с повдигната дясна – парите и благосъстоянието. Цветовете също имат значение. Златният цвят например привлича парите.

Ръката на Фатима
Сред мюсюлманите в северната част на Африка и Близкия Изток ръката на Фатима е талисман, който пази от зли духове и лоши погледи. Всъщност амулетът се среща по цял свят. Индусите го наричат Хумса, а евреите - „хамеш“ - ръка, позната и като ръката на Мириам.

Птиче щастие
В България, а и в други страни се казва, че ако те уцели цвъчка, те чака голямо щастие. В повечето случаи „щастливецът“ бива изпратен до най-близкия тото пункт, за да пробва късмета си.

Стълбата
Освен в талисманите, много хора вярват и в символите на нещастието. Според българските баби например, минеш ли под стълба, може да ти се случи нещастие.

Три пъти...
Почукването под маса или по дърво, както и дръпването на ухото, предпазва от нещо, което не искаме да ни се случи. Много хора в България извършват всекидневно тези странни действия по навик.

Счупено огледало
5, 10 или 20 години нещастна любов ни чака, ако счупим огледало? Някой помни ли колко години точно бяха? Особено малките момичета, които вярват в истинската любов, са много внимателни при докосването на огледало.

Черна котка
Черна котка да ти пресече пътя... Голямо нещастие, ще кажат бабите и ще ви посъветват да се завъртите три пъти на място. А може и да им хрумне някой нов метод за противодействие на злата енергия на черната котка...

Суеверия без край
Не оставяй чантата си на пода, ако искаш да станеш богата! Не сядай на ъгъла, ако искаш да се омъжиш! Със сигурност репертоарът на бабите и лелите в това отношение е безкрайно голям. Сами решете дали да се вслушате в предупрежденията им.

Петък 13-и
Много хора се страхуват от петък 13-и. Но доказана причина за страха от тази мистична дата няма. А и статистиката сочи, че на този ден не се случват повече злополуки от обикновено.Добави коментар