Силен в офиса - слаб в леглото

346
Силен в офиса - слаб в леглото

За добър секс трябвало добър сън

Ново проучване, публикувано в престижното списание American Medical Association, твърди, че липсата на сън намалявала сексуалното желание при мъжете. Нещо повече - голям процент от мъжете работохолици, които намират малко време за сън и почивка, губят интерес към секса.

Учени от Университета на Чикаго установили, че мъжете, които спят по-малко от пет часа на денонощие за период от една седмица, имат сравнително по-ниски нива на тестостерон.

Мъжете, които нямат спокоен и здравословен сън, също имат по-ниски нива на мъжкия полов хормон. Учените намират все повече доказателства, че липсата на сън нанася отрицателен ефект върху нивата на хормоните. Това може сериозно да намали либидото и сексуалния интерес.

Ниските нива на тестостерон са свързани и с различни метаболитни проблеми, които увеличават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2. Мъжете с ниски нива на тестостерон имат намалена мускулна маса и костна плътност, което води до липсата на енергия, умора и лоша концентрация.

В проучването взимат участие 10 млади мъже на средна възраст 24 години, които са в добро здравословно състояние. Доброволците са подложени на различни анализи за откриване на евентуални ендокринни и психични разстройства и проблеми със съня.

Мъжете прекарват три денонощия под наблюдението на експерти, като продължителността им на сън е 10 часа. След изтичане на трите дни те са наблюдавани още осем денонощия, но сънят е с 5 часа по-малко.

Медиците са им провели кръвни изследвания, които показват, че нивата на тестостерон са значително по-ниски в периода на недостиг на сън. пЗа да се възвърне либидото и способността за възбуда, е препоръчително да се набляга на нормалния и здравословен сън.Добави коментар