Що е то родителски кооператив?

89
Що е то родителски кооператив?

Родителите в търсене на алтернатива на детската градина

Хиляди деца в столицата, а в големите градове за поредна година останаха извън детската градина. И тъй като държавата не може да даде решение на проблема, родителите го взеха в свои ръце. Те се обединяват в родителски кооперативи, за да се справят с трудната задача едновременно да работят и да отглеждат децата си.

Що е то родителски кооператив?
Нужни са няколко предприемчиви родители, които да наемат място за отглеждане на децата и учители, които да се заемат със задачата да ги възпитават. Ако разполагат с по-малко средства, родителите сами поемат обучението, като се редуват.

Базата
Най-често кооперативите се помещават в апартаменти на ниските етажи на сградите, по-рядко са в самостоятелни къщи с двор. Обикновено за храната се доверяват на лицензирана детска кухня. Често при по-големи деца родителите готвят сами, като се редуват.Как работи?
Родителите могат да изберат детето им да посещава кооператива за по няколко часа, полудневно или целодневно. В зависимост от предпочитанията им, децата имат часове по чужд език, учат елементарна математика и български.

Предимствата
* Родителите не зависят от държавните детски градини.
* Групите са много по-малки, обикновено около 9-10 деца.
* Средата е много близка до семейната.

Как се ражда идеята?
Родителският кооператив се заражда в САЩ още преди век. У нас началото му се поставя през 2006 г. Днес в София има около десет такива кооператива, в други големи градове родителите също се обединяват, за да се справят с отглеждането на децата. Засега този тип обединение на родителите остава извън закона.Добави коментар