Шоуто на лалетата

83
Шоуто на лалетата

Над 120 вида от пролетните цветя в Балчик

Истинско шоу на лалетата може да се види в Ботаническата градина в Балчик, съобщи БНТ. Тя е единствената в страната, където има над 120 сорта лалета, като се започне от диворастящи и се стигне до върха на селекцията – черните лалета.

Заради студената пролет цъфтежът на красивите цветя е започнал едва в края на март и сега цветната фантазия е в разгара си. Април в Ботаническата градина е месецът на лалетата. Посетителите могат да видят различни по форма и багри цветове.

Тази година акцентът е върху диворастящите лалета, лалетата джуджета. А също така много интересни за посетителите ще бъдат и многоцветните лалета, при които от една луковица излизат няколко цвята, съобщи директорът на Ботаническата градина Ина Манчева.

Лалетата далеч не са непретенциозни и лесни за отглеждане. Пролетните цветя изискват ежедневни грижи. Всяка есен луковиците се изваждат, за да бъдат отново засети напролет, допълни още тя.

Родината на лалетата е Персия. Пренесени са в Европа през 16-и век. От 300 години насам най-добрите им селекционери са холандците. Шоуто на лалетата в Ботаническата градина ще продължи до края на юни.Коментари

Коментар: 2

1zqjcw'"(){}:/1zqjcw;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар