Шамарът – средство за възпитание?

163
Шамарът – средство за възпитание?

Психолозите го отричат, но родителите все още го предпочитат

Повечето родители наказват децата с шамари и считат това за абсолютно нормално, съобщи Medicalexpress.
Изводът е направен въз основа на проучване след 37 родители от различни етнически и социални групи. В продължение на шест седмици доброволците записвали общуването с децата си.

Оказва се, че голяма част от родителите са убедени в ефективността на шамарите и не се притесняват да признаят, че ги употребяват като наказание. При това го правят редовно и без сериозни причини.


На един от записите майка шляпнала 11 пъти детето си, защото то се скарало със сестра си. В друг случай баща ударил сина си, тъй като обърнал страницата на книгата, която му четял, без разрешението му.


От записите става ясно и това, че децата реагират по различен начин на този вид „наказание”. Повечето започват да плачат, някои обаче не демонстрират никаква реакция.


Според психолозите децата, които редовно са подложени на физическо наказание са по-склонни към агресия към други деца, а по-късно и към възрастните.


При тях по-често се наблюдават поведенчески проблеми, като повишена тревожност, депресия и склонност към насилие.
Това е първото по рода си проучване с анализ на реални ситуации. Предишните изследвания са се базирали не на наблюдения, а на запитване към родителите дали удрят децата си, и на малките – как се чувстват след това.


По-рано направено изследване по въпроса е показало, че от 70 до 90% от родителите в цял свят удрят шамари на децата си.
 Добави коментар