Семейни проблеми - малък детски мозък

136
Семейни проблеми - малък детски мозък

Ако детето се сблъска със семейни проблеми, те се отразяват върху развитието на мозъка му

Ако детето се сблъска със семейни проблеми, те се отразяват върху развитието на мозъка му и в перспектива могат да доведат до психични проблеми. Доктор Никълъс Уолш от Университета на Източна Англия е използвал скенер, за да проследи работата на мозъка на младежи на 17-19 години.

Оказало се, че тийнейджърите, които са се сблъскали с незначителни или умерени проблеми в семейството от момента на раждането си до 11-годишната си възраст, са били с намален церебелум (малък мозък).

Тази зона на мозъка е свързана с усвояването на навици, с регулирането на стреса и със сензорно-моторния контрол. Освен това, според специалистите, малкият мозък може да доведе до появата на психични отклонения.

От изследването става ясно, че от помощ се нуждаят не само децата и тийнейджърите, които страдат от явно насилие в семейството, но и тези, които се сблъскват дори с незначителни проблеми, посочва dir.bg.

Тук трябва да бъдат причислени споровете или напрежението между родителите, физическото и емоционално насилие, недостигът на любов или незадоволителното общуване между членовете на семейството.Добави коментар