Семейната следродилна депресия

41
Семейната следродилна депресия

Кои са проблемите пред новото семейство

Безсъние, безутешен плач, липса на каквато и да е яснота за желаното действие - и това са само родителите… Първите 24 месеца след появата на дете са признати за най-стресиращият период в живота на всеки от нас. Смяната на пелени, изборът на име за детето и евентуалното сближаване (или поне опити за такова) с новите роднини са само малка част от сериозното изпитание.

Ново изследване потвърждава, това, което опитът отдавна учи - първите две години от живота с дете са и периодът на най-сериозни сътресения в отношенията между родителите му и своеобразен тест за брака и евентуалното му бъдеще.

Проучването твърди, че споровете между родителите започват дори преди реалната поява на бебето - 39% от наблюдаваните родители спорели за името на детето, 17% са имали сериозни дискусии по въпроса дали да живеят с бабата и дядото на очакваното бебе, а 15% са имали скандали по повод покупките за бебето.

6% от бъдещите родители са спорели дали майката да ползва пълния си отпуск за майчинство или не, а 10% са се карали дали има смисъл от посещението на училище за родители.

Изследването установило още, че родителите съвсем не чакали дълго след появата на бебето, за да започнат да спорят кое задължение в грижата за детето чие е. За прословутото ставане за успокояване на бебето през нощта са се карали 38% от двойките, а по повод семейните финанси сериозни „разговори” е имало в 24% от семействата. Липсата на интимност след появата на детето е предизвикала известен дискомфорт при 23% от двойките, а изненадващото е, че проблемът се нарежда по важност до спора кой ще смени пелените - той е факт при 22% от семействата.

Така се стига до класацията на десетте най-сериозни проблема пред новото семейство:
1. Нощното ставане за успокояване на бебето
2. Семейните финанси
3. Липсата на интимност
4. Смяната на пелени
5. Домакинските задължения
6. Липсата на социален живот
7. Роднините
8. Изборът на конкретни методи в отглеждането на детето
9. Липса на внимание от страна на партньора (разбиране, комплименти и т.н.)
10. Образование (кой от двамата знае повече и има право на последната дума)

Добрата новина е, че 74% от всички тези спорещи двойки все пак определят появата на дете като най-голямото постижение в живота им, а специалистите твърдят, че всичко, от което се нуждаете, е да преживеете успешно първите две години - след това нещата си идват по местата и наистина остава само насладата от семейния живот.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjkx'"(){}:/1zqjkx;9

Коментар: 2

1zqjkx'"(){}:/1zqjkx;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар