Сексът - ползи за здравето

75
Сексът - ползи за здравето

Редовният секс ни помага не само да изглеждаме по-млади

Редовният секс помага на хората да изглеждат млади за по-дълго време, установиха британски учени. Изследването на доктор Дейвид Уийкс показва, че възрастните мъже и жени с активен любовен живот изглеждат с между пет и седем години по-млади от действителната им възраст. Друго британско изследване установи, че редовният секс намалява наполовина риска от преждевременна смърт.

Д-р Уийкс, който е бивш служител на Кралската болница в Единбург, заяви, че хората от всички възрасти трябва да са наясно с благоприятните последици от здравословния любовен живот. Психологът изследвал хиляди мъже и жени от всички възрасти в продължение на десет години.

Хората, които изглеждали по-млади от действителната си възраст, заявили, че правят секс средно с 50% повече - при възрастовата група между 40 и 50 години това се равнява на три пъти, а не два пъти в седмицата. Д-р Уийкс казва, че удоволствието от секса е "ключов фактор" за поддържането на младостта. Биологията също играе определена роля, тъй като при секса се освобождават ендорфини, естествените химически вещества на доброто настроение в тялото.Това действа като природно обезболяващо, облекчава тревожността и улеснява заспиването. Сексът подобрява кръвообращението, което е от важно значение за сърцето и придава на кожата здравословен блясък. При секса се освобождават и хормони на растежа, което помага за поддържането на еластична кожа и следователно предпазва от бръчки.

Сексът помага за изгаряне на мазнини и освобождава вещества, които засилват имунната система, а успокояването на стреса подобрява качеството на съня, посочва БГНЕС.

"Моето послание е, че сексът е нещо добро. Стереотипът за възрастния човек е, че когато започне да получава пенсия, престава да прави секс, а това не е вярно. Сексуалното задоволство е основен фактор за качеството на живота и заема толкова високо място, колкото духовното или религиозно отдаване и други морални фактори, така че положителното отношение към зрелия секс трябва да се стимулира решително", смята д-р Уийкс, който на 59-годишна възраст изглежда доста младолик.Добави коментар