Съвет от мъж или жена семеен психолог?

233
Съвет от мъж или жена семеен психолог?

Какво казват двата пола за семейното щастие

Ако се нуждаете от консултация със семеен психолог, към кого ще се обърнете? Към жена или към мъж? Онлайн издание направи този експеримент. В следващите редове ще прочетете съветите на двама специалиста – психоаналитика Вадим Лопатин и треньора по кундалини-йога и гуру на жени Шопан Жусанбаева.

1. Какво трябва да прави жената за самата себе си, за да запази индивидуалността си в брака?

Шолпан: Първото, което трябва да направи жената, е да стане отговорна за своето щастие и да престане да прехвърля такава важна функция върху мъжа и детето си. Ако жената приема волево решение „аз ще бъда щастлива”, не я грозят типичните проблеми в брака – като загубата на обичайния начин на живот, на незавимостта и практикуването на хобита.

Вадим: Трябва да прави това, което е правила и до преди сватбата, но в по-голям обем. Да цени и обича себе си.

2. Какви качества е необходимо да развива в себе си жената след встъпването в брак?


Шолпан: Умението на прощава и чувството на благодарност. Да прощава несъвършенствата у себе си и у съпруга си, а също така да благодари за това, което има.

Вадим: Чувство за хумор и собствено достойство.3. Какво трябва да прави жената, за да бъде интересна на мъжа?

Шолпан: Съвсем неотдавна при мен дойде млада жена – добре обгрижена, красива и с две деца. Мъжът й ги осигурява, но тя решила, че иска да ходи на работа, за да има за какво да си говорят. Това е най-голямата грешка, която прави жената.
Много момичета започват работа не от финансова необходимост, а заради скука. Като резултат се получава нон стоп заетост – първата работа – официалната е от 9:00 до 18:00 часа, а втората – домашната, включва чистене, готвене и т.н. Не съм против това жената да работи, но ако е с цел да и развлечение, и печелене на пари. Нерядко именно любимото хоби на жените впоследствие се превръщат в печеливш бизнес. По този начин жената е постоянно интересна на съпруга си и на другите хора в живота й.

Вадим: Жената трябва да избягва рутината, творчески да подхожда при решаването на семейните въпроси, да готви вкусно и разнообразно и да се грижи за външността си.

4. Какво очаква мъжа от жената в брака? Отговор в няколко думи или фрази.

Шолпан: деца, любов и топъл дом.

Вадим: Вярност, нежност, грижа и разбиране.Добави коментар