Сън срещу рак

120
Сън срещу рак

По този начин се спира растежът на злокачествените образувания

Учени от университета в Тренто предлагат пациенти с ракови заболявания да бъдат въведени в изкуствено вцепенение, напомнящо сън, за лекуване на туморите им. По този начин се спира растежът на злокачествените образувания, а здравите клетки стават по-устойчиви на радиация.

Опитите с мишки успяха да констатират, че раковите клетки при хибернация прекратяват деленето си. Същевременно здравите клетки повишават своята устойчивост под въздействието на радиацията.

И единият, и другият процес ще са крайно полезни при лечението на раково болните, дори с метастази. Когато те успеят да се разпрострат по целия организъм, лекарите са неспособни да отделят новите тумори. А радиотерапия е невъзможно да се приложи, тъй като нужното излъчване сериозно би повредило здравите клетки, близки до метастазите. Но ако пациентът е в "хибернация", хирурзите биха имали достатъчно време за отделянето на всички тумори, пише БТА.

Радиотерапията също би имала по-добър ефект за сметка на максимално допустимите дози радиация. При опити с животни те били докарани до сънно вцепенение, което не е било свойствено за тях. Това е било постигнато при мишки след охлаждане на тялото им. А е известно, че те нямат зимен сън.

Медиците се надяват, че в близко бъдеще до подобни състояния ще могат да бъдат докарвани и хората, при което борбата с рака ще бъде много по-лесна.Добави коментар