Самотните майки с такса за градина

62
Самотните майки с такса за градина

Кметове решиха да орежат безплатните детски градини за семейства без брак

Край на измамите с такси за забавачките. Кметове решиха да отрежат безплатните детски градини за семействата без брак. На последното заседание на Сдружението на общините градоначалниците се оплакали, че парите не им достигат заради някои вратички в общинските наредби, от които родителите се възползват.

Първи забраната ще въведе Перник. Години наред там родители се представят за самотни, за да пестят от налога. Според данните, всяко второ домакинство живее на семейни начала. Старата общинска нормативна уредба позволява на такива семейства да ползват социална услуга и хлапетата им се отглеждат на аванта за сметка на останалите клиенти.

В същото време и двамата членове на домакинството работят и калкулират прилични доходи, за да могат да си плащат таксите. "Трябва да спрем тази несправедливост", обяви кметът Росица Янакиева. Затова тя ще внесе за разглеждане промяната в таксуването в забавачките заедно с общинския бюджет. Очаква се градският съвет да ги гласува още на първата си сесия този месец.

Има механизъм, с който да се проверяват семействата и да се откриват наистина самотните родители и тези, които са такива само по документи, твърди градоначалникът. Заради многото спестени такси забавачките в Перник едва връзват финанси за изхранване на децата.

Родителите плащат по 5 лева твърда месечна такса и по 2 лева на всеки ден посещение на хлапето. За всички останали консумативи се събират пари допълнително, пише вестник "Стандарт".Добави коментар