Само 36 деца ваксинирани срещу COVD-19 у нас

319
Само 36 деца ваксинирани срещу COVD-19 у нас

Могат ли децата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19? Ако родителят разчита на официалната информация на здравните власти, лесно може да помисли, че отговорът е не

36 деца между 12 и 15 години вече са ваксинирани срещу COVID-19 у нас. Имунизацията е по желание и се прави само със съгласието на родител и на самото дете. Въпреки че ваксината на "Пфайзер" беше одобрена за употреба при деца от Европейската агенция по лекарствата още в края на май, броят на ваксинираните е изключително нисък.

Могат ли децата да бъдат ваксинирани срещу COVID-19? Ако родителят разчита на официалната информация на здравните власти, лесно може да помисли, че отговорът е не, пише bnt.bg.

"Никъде не може да се намери информация по сайтове на министерството, на РЗИ, дори официалният сайт, който е за COVID. Няма никъде ясно написано тия деца от 12 до 16 подлежат ли на ваксинация, не подлежат ли, как, на един от горещите телефони ме пратиха в отдел статистика", отбеляза Мария Вукова.

Семейството на Мария Вукова има огромно желание да ваксинира 13-годишния й внук. Тя следи всички официални здравни сайтове. И единственото, което открива наскоро е променената листовка на ваксината. "Факт е, че листовката е променена, но нищо повече, никъде никой нищо не знае", каза още Вукова.

Факт е, че в раздел новини на сайта на здравното министерство не е публикувана дори променената листовка. На информационния портал и във Фейсбук има по една публикация от 12 юни, озаглавена "Децата и ваксините", в която обаче няма нито едно изречение, в което ясно да се казва, че деца вече могат да се имунизират и у нас.

Добави коментар