С какво се занимават децата в детските градини по света?

399
С какво се занимават децата в детските градини по света?

Има детски градини, в които децата се каляват, а възпитаниците на други завършват с три езика

Детската градина се превръща в задължителна част от живота на всяко дете. Различните страни организират по различен начин системите си и така, редом с традиционните детски градини, в различни европейски градове съществуват експериментални детски заведения, които да отговорят на нуждите на всеки родител.

С какво се занимават децата в детските градини по света, нека видим:


Child Planet

Норвегия, Осло

В Норвегия обичат природата, а в самия Осло има много паркове и гори, така че появата на friluftsbarnehage – открити детски градини, е напълно закономерна. Родителите водят в тези градини децата си, облечени в топли дрехи, с дъждобрани и раници със сандвич и напитка.

Заедно с възпитателите си, децата прекарват целия ден на открито, независимо от времето. Те се разхождат в парковете, хранят лебедите и патиците, играят. Само в един ден от седмицата се провеждат занимания в затворено помещение. Смята се, че така се калява и духът, и тялото на детето.

Биоградина Melimomes

Белгия, Брюксел

По правило в белгийските детски градини групите са от по десет деца (или общо 30 деца за една детска градина). Всички те работят от седем сутринта до шест вечерта, а някои частни градини и до седем. Таксите започват от 500 евро и зависят от доходите на родителите. Колкото повече печелиш, толкова повече плащаш - такава е белгийската идея за социална справедливост.

Популярни са и Melimomes - по-скъпи биоградини, в които засилено се следи всичко - от мебелите, през завивките, памперсите, храната и играчките, да е от екологично чисти естествени материали. Децата се занимават с музика, физкултура, театрализирани четения. Една възпитателка се грижи за до три деца, като таксата е малко по-висока 750 евро.

Католически празници в École Maternelle

Франция, Париж

Във Франция всъщност няма истински детски градини. От яслите за най-малките децата отиват направо в училище, в maternelle - училище за децата от три до шест години, в които се учат да разпознават цветове и годишни времена, да смятат до три и други полезни неща.

Едно от най-престижните е École Maternelle Notre Dame – полудневна частна детска градина, чиято история започва още през XIX век. Оттогава някогашното парижко католическо училище ревниво пази образователните си традиции.

Развитие на психомоториката в El Solet

Испания, Валенсия

Средно 130- 250 евро излиза детската градина на родителите в Испания, като работното време е съобразено със свещената за испанците сисеста - от 09:30 до 12:30 и от 15:00 до 17:00. Грижата за храната е на родителите, а възпитателите имат за мисия да се грижат за образованието.

И те наистина го правят - децата се занимават с музика, рисуване, експерименти, физически упражнения, развитие на психомоториката, чужди езици. В Испания децата с увреждания също посещават общите детски градини - смята се, че това облекчава интеграцията им в обществото.

Обучение на три езика в Little Star Day School

Швейцария, Цуг

В Швейцария държавните детски градини приемат деца едва след навършването на пет години, а дотогава за тях се грижат частните градини или родителите. В детски градини като частната Little Star Day School се приемат деца на възраст от година до шест години. За около 20 деца се грижат пет възпитатели.

Те провеждат заниманията отделно, а после всички – от най-малките до най-големите заедно играят в градината. От самото начало с децата се говори на немски и английски, а ако родният език на детето е френски или италиански, в никакъв случай не се потиска развитието му.

Така се оказва, че децата учат едновременно три езика. Освен това възпитателите имат мисията да формират у децата навици за здравословно хранене, както и да организират социализацията им. Всеки ден децата се извеждат на разходка в различен парк, с различен вид транспорт, ходят на екскурзии до пощата, магазина или някоя ферма или фабрика.

Вижте още: Най-луксозните детски градини в САЩДобави коментар