Рожденият ден на Европа

61
Рожденият ден на Европа

Ще разказват приказки пред НДК

Денят на Европа - 9 май - е един от символите на Европейския съюз. На този ден в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

Предложението, обявено от Робер Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява предшественикът на днешния Европейски съюз- Европейската общност за въглища и стомана. 9 май се чества като Ден на Европа във всички страни-членки на съюза от 1985 г. насам.

У нас Представителството на Европейската комисия в България и Столична община ще отбележат празника с прояви на открита сцена пред НДК. Организирана е книжна борса, на която ще бъдат разменяни и дарявани книги. Студентите от учебния театър към Нов български университет ще разказват любими европейски детски приказки, а в 19.30 часа ще започне концерт с участието на Теодосий Спасов, Карандила Джуниър, както и поп звездите Любо, Графа и Орлин.

Празненствата са посветени и на доброволчеството. Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще приветства гостите от откритата сцена.Добави коментар