Родителски репертоар

87
Родителски репертоар

Изреченията, които задължително трябва да ползвате

Вероятно вече отдавна сте се убедили в силата на думите. Когато става въпрос за възпитаване на дете, няколко са ключовите фрази, които е добре да помните и използвате.
 

Моля те, вземи решение!
Ако искате детето ви да направи нещо - или да спре да прави, което вече е започнало, достатъчно е да му изясните алтернативите (и последствията), уверявайки го, че крайният избор е негов. Детето трябва да се научи да поема отговорността за действията си.
 

Обичам те, но не харесвам това поведение!
Важно е да правите това разграничение винаги, когато сте ядосани на конкретна постъпка. Децата са особено чувствителни, а това, от което се нуждаят най-много, е одобрението от вас и сигурността, че ги обичате, въпреки грешките им.

Помогни ми да решим този проблем…
Ако детето ви прави нещо, което не одобрявате, обяснете това и поискайте помощта му, за да намерите решение, което устройва и двама ви. Ако причината за лошото поведение е търсене на внимание, например, дори и само със споделянето (и осъзнаването) на това, детето ви вече ще е решило част от проблема. Не забравяйте, че отношенията са двупосочни.

Какво, всъщност, искаше да кажеш?
Когато децата се ядосат, имат навика да изливат поток от обидни думи най-вече поради липсата на речник, с който да изразят гнева си. Помагайте в тези ситуации, като опитвате да се задълбочите в проблема заедно с детето, докато не стигнете до истинската причина за гнева му.

Различните хора имат различни нужди.
Най-добрият отговор на вечното „Не е честно!”. Обяснете на детето, че честно е именно това - третиране на всеки според нуждите му, а всеки има различни нужди. Ако днес братчето има нужда от очила, сестра му не е задължително също да получи.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
Коментар: 2
Репертоар

Този материал е творчески преписан :)

Коментар: 1
Репертоар

Тези изречения ама изобщо не влизат в моя репертоар


  • 1

Добави коментар