Родителската вина

171
Родителската вина

И ползите от нея

Вината се оказва с почти постоянно присъствие в родителското ежедневие, особено за добрите родители (това е донякъде и добра новина – ако изпитвате чувство на вина, най-вероятното сте от „добрите”).

Причините за неприятното чувство са много и всички звучат достатъчно оправдателно – винаги е можело да се справите с дадена ситуация по-добре, да купите на детето си по-хубава количка, да му отделите повече време, да се постараете повече да спазите даденото обещание. Усещането за недостатъчно добро справяне като родители е почти инстинктивно – обвинявате се, че работите прекалено много, твърде малко, не работите? Вина винаги ще има.

Вярно е, че чувството за вина не е от най-приятните емоции, но и от него има какво да се научи. В най-лошия случай може да го използвате като „аларма” за приближаваща опасност или предстояща по-голяма грешка. Разумният ход тук е да се вслушате в предупреждението, да помислите и да поправите в движение слабите звена. Така вината ще ви помогне да станете по-добри и да си вярвате повече. Винаги е добре като за начало да се убедите, че правите всичко по силите си по възможно най-добрия (за вас) начин.

В идеята, че винаги може да се работи повече, да се печели повече, да се успява още, няма нищо лошо (в крайна сметка това е двигателят на обществото ни). Важни са приоритетите и посоките, в които искате да напредвате. Когато родителството е приоритет, напълно излишно е да се притеснявате за работата и обратно.

В ролята на родител пък поводите (реални или не) за вина буквално клонят към безкрайност – ако детето се нуждае от брекети например, виновни сте вие и гените ви; ако не сте от най-богатите, детето ви е комплексирано заради вас; ако пък сте богати – задължително детето е разглезено и презадоволено, от което то ще страда след време, но вие – още от сега. И всичко това е прекрасно, докато не се запитате – колко точно идеални родители познавате? Повечето дават всичко от себе си и се надяват на най-доброто – правете го и вие.

Колкото и лишен от смисъл да ви се струва този твърде позитивен подход, помислете – прекаленото чувство за вина блокира личността ви, превръща ви в мъченик, който не уважава себе си и не получава уважение. И какво добро бихте дали на детето си тогава?Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjto'"(){}:/1zqjto;9

Коментар: 2
1zqjto'"(){}:/1zqjto;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар