Родителите на загинали на пътя деца

30
Родителите на загинали на пътя деца

Искат доживотен затвор за пияни шофьори

Родители на загинали при пътни злополуки деца поискаха доживотни присъди за шофьори убийци, употребили алкохол. Те внесоха подписка в Народното събрание за промени в Наказателния кодекс, които да третират като умишлено престъпление произшествията с жертви на пътя, причинени от пияни водачи, както и доживотна присъда в тежките случаи, когато има повече от един загинал.

Родителите настояват за по-строги наказания и за шофьори, които не спазват ограниченията на скоростта и или отнемат предимство на пешеходните пътеки. На срещата с родителите са коментирали и нови скали и текстове по отношение размера на употребеното количество алкохол - тогава, когато е заедно с наркотик и когато има смъртен случай. Както и при превишаване на скоростта.

На среща с председателя на правната комисия Искра Фидосова, представители на семействата на загиналите настояха промените да бъдат записани в новия Наказателен кодекс. Идеите за законодателни промени ще се обсъдят и през декември на среща с участието и на вицепремиера Цветан Цветанов.

"Господа депутати, закони има, но не се спазват, направете така, че да се затворят вратичките", призова Мария Димитрова, майка на 12-годишната Валя от Бургас, която бе смазана на пешеходна пътека. От ГЕРБ обещаха да затворят законодателните вратички, позволяващи на пияни шофьори, убили човек, да се измъкват. "Искаме да не се допуска алъш-вериш на шофорите убийци с държавата", посочи и Султана, чийто син също е жертва на катастрофа.

В Световния ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия (20 ноември) в няколко града в страната се проведоха шествия в памет на загиналите при катастрофи.

Близо 20 000 души от страната и чужбина са подкрепили националната подписка под надслов „Да предпазим децата от убийците на пътя!", стартирала на 23 август.Добави коментар