Родители срещу предучилищната

35
Родители срещу предучилищната

Те протестираха пред Народното събрание

Родители протестираха отново пред парламента срещу въвеждането на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца, докато в залата народните представители започваха обсъждането на второто четене тъкмо на новия закон за предучилищното и училищно образование.

От лятото на миналата година тече спор дали трябва да се включват толкова рано децата в учебния процес. Основното искане на протестиращите беше родителите да имат право на избор по този въпрос.

Николай Дренчев - заместник-председател на управителния съвет на Националната мрежа на родителите, защити исканията им, като попита: „Какво точно правят четиригодишните? Ако те играят в детската градина, то не могат ли да играят вкъщи и по площадките? Ако те се обучават, на какво точно се обучават и когато станат на пет години до какъв образователен ценз и ниво са достигнали? Но същият този въпрос може да се зададе за всяка степен. Нашите ученици влизат на четири години в училище, съгласно новия закон, който ще приемат, и прекарват там до 12-ти клас и въпросът какво са научили е изключително актуален. Защото Министерството на образованието продуцира все по-голяма неграмотност и усилва своето въздействие това да продължава във все по-голям диапазон от време и все по-задължително по един единствен начин, по един единствен вербално-лингвистичен метод, по една единствена формула за всички ученици в цялата държава".

„Може да се концентрираме върху хора, които имат огромен проблем. Например, това са децата със специални образователни потребности, за които е много трудно. Не може да се каже, че за всички деца е подходящо те да влязат в обикновени училища", допълни Дренчев, цитиран от bTV.

Предстои депутатите да обсъдят тъкмо спорния текст за въвеждането на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца.Добави коментар