Родители се оплакаха от прикриване на случай на хепатит А в столично училище

157
Родители се оплакаха от прикриване на случай на хепатит А в столично училище

Учителка в начален етап се е заразила

Притеснени родители сигнализираха за пореден случай на заразен от Хепатит А в столичното 54 училище „Иван Рилски”. Става въпрос за болен учител на начален курс. Родителите твърдят, че ръководството на учебното заведение не ги е уведомило навреме.

Директорката на училището – Соня Василева, твърди, че в момента, в който здравните служби са потвърдили, че става въпрос за хепатит А, училището е взело мерки за дезинфекция и е уведомило личните лекари на всички деца от II клас, които са контактували със заразената учителка. Родителите обаче твърдят, че в училището не се почиства добре, а мерки са взети, когато станало ясно, че ще има телевизионен репортаж.

Хепатит А има в цяла София и то целогодишно, обяви д-р Костадинка Пачаръзова, директор на дирекция „Медицински дейности“ при Столична регионална здравна инспекция (РЗИ), цитирана от bTV. По нейна информация няма регистриран случай на заразен ученик от 54 училище. На изследване подлежат само децата, които са били в контакт с болната учителка, уточни тя.

В над 20 столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А в периода 5 юли – 5 ноември, съобщиха миналата седмица от Министерството на здравеопазването. С хепатит А са заразени общо 153-а души, от които 144 са деца на възраст между 2 и 16 години.

Добави коментар