Роботи сексинструктори

131
Роботи сексинструктори

Машини ще въвеждат хората в тайните на половото общуване

В близко бъдеще роботи ще станат сексуални консултанти и ще въвеждат хората в тайните на секса, пише в. „Дейли мейл” . Прогнозата бе направена от известния американски сексолог д-р Иън Кърмър по време на кръгла маса, организирана от изданието „Хоупс енд фиърс” . Според него роботите ще стават все по-интелигентни и въпросите за секса в никакъв случай няма да ги отминат. Те ще се превърнат в "сексуални сурогати" и ще могат да помогнат на хората да се преборят с някои проблеми като преждевременната еякулация.

Интелигентните машини след 25 години ще са незаменими при преодоляване на сексуални травми и при лекуването на педофилите. Сексроботите ще обучават и хора с никакъв или много малък сексуален опит, прогнозира Кърмър. Но други участници в дискусията му опонираха, като изтъкнаха, че сексуалните връзки между хора и роботи ще породят повече проблеми, отколкото ще решат, пише вестник "Монитор".

Според Гарет Прайс от университета в Манчестър, ако цяло едно поколение израсне с интелигентни сексзаместители, които ще знаят неговите предпочитания, на младите ще им бъде много трудно при установяването на полови контакти със себеподобни. Идеята за предоставяне на сексроботи на педофилите също повдигна възражения. Според нея те щели да заменят истинските обекти, досущ както метадоновите програми заменят хероина. Но някои учени изтъкнаха, че не било етично роботи, приличащи на деца, да станат партньори на педофилите, преди да има потвърдени терапевтични резултати.

Учените считат, че след 25 години изкуственият интелект ще надмине по възможности човешкия. Не са малко специалистите, които предупреждават, че още отсега трябва да се изготвят правила, за да не стане така, че роботите да подчинят човечеството. Въпреки че досега въпросите за сексуалността не намираха широко място в този дебат, те започнаха да се налагат при дискусиите за бъдещето на изкуствения интелект.

Вижте още: Основи на секса за 6 години

Преди няколко месеца темата за роботите и секса бе засегната и от невробиолога Дейвид Линдън от университета „Джон Хопкинс” във в. „Уолстрийт Джърнал”. Според него след няколко десетилетия в тази област може да бъдат прилагани съвсем други технологии в сравнение с тези, които се използват днес. „На мнозина тайно им харесва идеята по някакъв начин да се освободят от стесняващото обстоятелство, че за постигане на най-висша точка на сексуална възбуда се изисква друг човек – обяснява той. – Но те не бива да се заблуждават – последната дума на еротичната техника все още изглежда доста тромаво и има основания (както технически, така и дълбоко хуманитарни) да се съмняваме, че скоро ще преодолеем известните плътски потребности, свързани с най-неотложните ни влечения.”

Представените на пазара секс роботи „умеят да улавят движението на потребителя и неговия глас, като реагират по съответен начин”. Един от моделите, който струва почти 7000 долара, е способен дори да „поддържа примитивен разговор, но не може да движи крайници и е лишен от мимика”. Тези, които „са ограничени в средствата и са чужди на романтиката”, могат да изберат „страшен” вариант на цена около 1000 долара – „безрък, безкрак и не умеещ да слуша и да говори за друго освен полови актове”. Съществуват и роботи в мъжки облик – тяхната цена е 1500 долара (може да бъде избран с окосмяване или без).

„Сексроботите днес са толкова прости, че всъщност не може да се ползват”, констатира Линдън. Но и мобилните телефони от 70-те години не са като получилите повсеместно разпространение смартфони, ще възразят ентусиастите. И все пак дори след десет години роботите едва ли ще бъдат достатъчно привлекателни за пълноценен секс, смята невробиологът, тъй като симулацията на този процес е прекалено сложна от инженерна гледна точка, макар по думите му – и не неизпълнима.

Но има вероятност, че още преди да се появят технически решения, достатъчно напреднали за създаване на правдоподобен сексробот, ще бъде усвоена друга технология – невронната виртуална реалност. Линдън пояснява: „Вместо да се задействат сетивните органи по естествен път, както това би направил сексробот, невронната виртуална реалност ще симулира този опит по пътя на изкуствената активация на нервните клетки.”

Доскоро подобни манипулации с невроните се изпълняваха с имплантирането на електроди. Сега е разработен друг механизъм – с помощта на генното инженерство се създава вирус, избирателно заразяващ нервните клетки, в резултат на което те започват да изработват протеин, който изпуска електричен импулс само при определен вид въздействие – например синя светлина. В резултат на осветяването на кожния участък се поражда усещането, че ви докосват.

„Сексроботът на бъдещето напълно може да бъде реализиран във вид на тънък костюм с вградени светодиоди, обърнати навътре. Чрез Bluetooth той ще се свързва с приложение във вашия телефон”, смята Линдън. По думите му тази схема въз основа на оптогенетиката може да бъде реализирана в близките десетилетия.Добави коментар