Ревността и децата

84
Ревността и децата

Възможен ли е мирът между братя и сестри?

Радостта от появата на второ (и следващо) дете е огромна, поне до момента, в който първото не заяви, че просто не го иска вкъщи. Какво може да направите?

Не изолирайте по-голямото дете. Позволете му да ви помага, търсете мнението и съветите му. Така то не само ще се наслади на вниманието, но и ще изпита гордост от това, че е в състояние да помогне.

Посветете му повече време. За голямото дете е естествено да изпитва ревност, защото е принудено да дели вниманието ви с някой друг - компенсирайте го. Прекарвайте ежедневно определено време, занимавайки се само с него.

Бъдете готови за агресия. Това е нормална реакция в подобна ситуация. Коментирайте поведението му, когато сте насаме, не пред по-малкото дете. Обяснете му, че подобни чувства не го правят лошо, но му дайте да разбере, че такова държание е недопустимо.

Не поощрявайте конкуренцията между децата си. Съпротивлявайте се на изкушението да ги сравнявате. Подчертавайте достойнствата на всяко от тях, хвалете ги и ги поощрявайте винаги, когато има повод.

Сближете децата. Създавайте ситуации, в които е необходимо сътрудничество, има обща цел – като прибирането на стаята, обличането преди излизане. Търсете игри, които не предизвикват конкуренция и позволяват на всяко от децата да демонстрира възможностите си.

Разделяйте и владейте. Децата минават през периоди, когато прекрасно се разбират, и през други, когато не могат да се понасят. Когато са в „лоша фаза”, просто ги разделете - дайте им възможност да почувстват липсата си.Добави коментар