Рецепта срещу детската агресия

460
Рецепта срещу детската агресия

Какво съветват психолозите?

Най-добрият начин да предотвратим агресията при децата е да общуваме възможно най-често - това съветват родителите на малки деца психолозите. Във Варна проектът "Аз съм добър, ти си добър" е насочен тъкмо към първите прояви на агресия сред децата и дава съвети как да се избегне тя.

В края на работния ден и често изнервени родителите трудно общуват с децата си. Те пък, за да бъдат забелязани, понякога точно с агресивното си поведение ангажират вниманието на близките си. Успеят ли веднъж - вече има проблем."Повечето от децата задържат в себе си това, което искат да кажат, нещо, от което са недоволни и в един момент им избива. Физическата агресия е процес на заучаване, тоест децата, когато видят физическа агресия, те заучават този тип на реакция и след това копират, предупреждава председателят на Сдружението на младите психолози в България Петя Събева.

Младите психолози, които работят по общинския проект във Варна, препоръчват и повече родителски контрол при гледането на филми и електронни игри, в които има насилие. "В електронните игри с насиле детето много лесно се научава да убива, да се бие. По този начин самата му ценностна система се променя", казва Петя Събева.

Повече търпение и повече време, прекарано с децата - това е рецептата на психолозите, подчертава БНТ.Добави коментар