Разсеяни родители виновни за тапите по границата

344
Разсеяни родители виновни за тапите по границата

436 удостоверения за деца копирали на ГКПП-то, трафикът за Гърция нараснал с 25 на сто за година

Трафикът за Гърция, в сравнение с миналата година, е увеличен с 25 на сто, а забавяне има и заради това, че родителите с деца не носят копия на декларациите, които представят. Копията правим ние, само вчера сме направили 436 такива. Това заяви директорът на „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков на брифинг вчера, цитиран от вестник Новинар.

Три трасета работят на ГКПП Кулата-Промахон, опашката от чакащи автомобили вчера по обяд бе 2 км, обработката на автомобил от ЕС отнема секунди. Призовавам пътуващите да ползват и останалите ГКПП с Гърция", добави той. Обработката на един автомобил отнема не повече от 30 секунди. Бави ни това, че хората невинаги са си приготвили необходимите документи за преминаването през граничния пункт.

Според Ива Илиева, представител на туристическа агенция, проблемът е от две седмици заради изискване документите на децата да минават през електронен четец за проверка. За последното денонощие през пункта са преминали над 10 000 автомобила. Всеки може да сметне с каква скорост са проверени тези автомобили, заяви гл.комисар Светлан Кичиков. Ние сме направили всичко възможно, преминали сме към ограничен режим на обработка на граждани на ЕС и не са сериозни коментарите на преминаващите, че нарочно се бави движението, за да не ходят българите на гръцкото море, добави още Кичиков.

Проблеми вчера имаше и на турската граница. Почти не пускат коли от България за Турция. Вероятно има или срив в системата, или обстойни проверки на багажа. Заради строгите проверки на турската граница, опашките от българска страна са километрични. Това каза митничар на ГКПП "Лесово". Автомобилите чакат поне час.

Придвижването е изключително трудно. Пътуващи споделиха в социалните мрежи, че за море трябва да се тръгне в 3 часа през нощта от Благоевград, а попаднали в задръстване преди пункта казаха, че ще стигнат на море в южната ни съседка довечера. Пред пункта чакат и много автобуси, превозващи туристи от така наречените „екскурзии за един ден“. Те са предпочитани в югозапада, тъй като за 25 лева си един ден на морето тръгва се в 6 часа сутринта и се прибират към 20 часа, но в този трафик реално на море в Гърция максимумът на престоя е 6 часа. 

Добави коментар