Разпети петък

28
Разпети петък

Проврете се под масата и оставете проблемите си на Бога

Велики петък, наречен още Разпети петък, е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Исус извървява пътя да Голгота с кръста на раменете си, където преживява последните си часове между двама разбойника.

За да пречистим не само душата, но и тялото си, църквата определя за този ден строг пост. Не е разрешено да се яде, както и да се пие вода. Забранено е извършването на каквато и да било работа. В българския работен календар денят вече официално е обявен за почивен.

На Велики петък в църквата през деня на се служи литургия. На вечерня в храма се припомнят страданията на Божия син, смъртта и погребението му. За целта в средата на църквата се издига символичен гроб, който се покрива с цветя. Храмът се обикаля с плащеницата, с която е било завито тялото на Христос след смъртта му и символично се извършва погребението на Сина Божий.

През деня платът, на който е изобразено тялото на Исус, е изложен в църквата, за да могат вярващите да се поклонят пред него и да се проврат под масата, на която е поставен. Това се прави, за да оставим онова, което ни тежи, както и всичките си проблеми в ръцете на Бога.Добави коментар