Различни с второто дете?

517
Различни с второто дете?

Доказано - родителите наистина се грижат различно за второто дете

75% от майките са по-спокойни в грижите за второто дете и се отнасят към него различно, според ново проучване, включило 3000 семейства с две деца.

42% от анкетираните признават, че се притесняват по-малко, в сравнение с първата си среща с родителството, но това е напълно оправдано, според 60% от майките, които, от позицията на опита, са категорични, че с първото дете просто са „прекалявали” със старанието, грижите и страховете.

Този по-„свободен” подход към второто дете означава, че бебе номер 2 е по-малко глезено и окуражавано (понякога несъзнателно принуждавано) да се развива по-бързо и да „наваксва”.

По-ранно захранване, по-рядко сменяне на пелените и оставяне бебето да плаче повече без родителска реакция - това са основните разлики в грижата за второто дете, за които родителите признават.

И още…

Родителите оставят второто дете да се забавлява само (33%).

Сменят пелените му, когато е необходимо, а не след всяко хранене (33%).

Майките по-рано спират да приготвят храна за бебето и го привикват към храната на цялото семейство (26%).

Захранват на 4, а не на 6 месеца (26%).

Оставят второто дете да плаче и изчакват много по-дълго, преди да проверят какво го притеснява.

Склонни са да обличат второто дете с вече носени дрехи.

Харчат по-малко пари за играчки и „награди” за второто дете.

Второто дете значително по-рядко остава да спи в родителската спалня и дори когато това се случи, е за не повече от няколко седмици - при първото дете това обикновено продължава няколко месеца.

Вторите деца по-рано навлизат в света на възрастните - гледат филми и новини, от които първите са значително по-старателно „пазени”.

От вторите деца се очаква да се развиват по-бързо и да са самостоятелни от по-рано, просто защото родителите вече нямат същото търпение.Коментари

Коментар: 2

браво весела и аз мисля така.имам две деца,които вече поотраснаха и досега не съм ги делил нито с чувсвта нито в грижи и изведнъж тия тука ще ми казват кое обичам повече,че дори и някъкъв график надраскали

Коментар: 1

Ne sam saglasna s vsichko napisano v tazi statia.V momenta otglejdam tretata ni dashteria,koiato e na 6 mesetsa I polagam sahtite griji I vnimanie kakto I za parvata ni dashteria.Taka beshe I s vtorata ni dashteria.Za men vsiako moe dete e ednakvo obichano I gledano,bez znacheie dali e rodeno parvo,vtoro ili treto.


  • 1

Добави коментар