Разкажи ми приказка

122
Разкажи ми приказка

За 1 юни идват майстори на литературата за деца от Испания

В света на вълшебствата ще се потопят децата, които на 1 юни изберат да празнуват в градинката пред НДК. Там майстори разказвачи на приказки, дошли специално от Испания, ще представят своята професия пред българска публика.

Присъстващите ще могат да чуят адаптация по едноименната приказка на Ана Мария Матуте „Страната на черната дъска”. В тази приказка, също като в „Алиса в огледалния свят”, героите преминават през чудния свят на оживели букви и цифри, за да спасят една изчезнала принцеса...

Днес, ден по-рано, Институт Сервантес ще посрещне Силвия Маскарай и Моника Ботеля от испанската трупа „Следобедни приказки”.
Посредством теория и практически занимания те ще въвлекат присъстващите в света на въображението, ще споделят различни техники за разказване, ще анализират приказки. Мини работилницата, озаглавен „Как да разкажа тази приказка?” започва в 18.00 ч.

В нея ще участват актьори, преподаватели, родители и всеки, изкушен от литературата и разказването. Кръжокът е отворен и за всеки, който се интересува от професията на разказвача на приказки. Осигурен е превод от испански на български.

Приказките и други измислици, които се предават устно, се споделят във всяка култура и страна като средство за забавление, обучение, опазване на културата, на знанието и на ценностите. Основните елементи на това изкуство са сюжетът и героите, а също така и гледната точка на майстора-разказвач.

Първите данни за разказвачи датират от времето на племената и племенните общности. Историите се използват, за да се сподели едно послание, да се даде магическо обяснение. Те ни служат, за да забавляват, за да критикуват или за да се намерят решения на конфликти. Изкуството на разказването е част от традицията на устното общуване на всеки народ.Добави коментар