Разходете се в парка, ако сте подтиснати

53
Разходете се в парка, ако сте подтиснати

Този съвет дават учени след проучване на настроенията на гражданите

Ако живеете в града и се чувствате тъжни, идете в близкия парк. Този съвет дават учени след проучване на настроенията на гражданите, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Известно е, че дърветата в градовете понижават температурата и повишават качеството на въздуха. Ново изследване сочи, че те може да допринасят и за по-доброто настроение на жителите.

Екип от Университета на Върмонт провел проучване на хиляди съобщения в Туитър, публикувани от жители на градовете в САЩ. Прегледани били съобщенията на повече от 4600 души, които посетили над 160 парка и други залесени местности. След това постовете в Туитър били сравнени с другите неща, които са писали същите хора, преди да отидат сред зеленината.

Оказало се, че когато прекарат известно време в парковете, хората изразяват по-положителни емоции и използват по-позитивни думи. Ефектът от посещението им се запазвал до четири часа след това. Колкото повече зеленина и слънчева светлина имало в парка, толкова повече се отразявало това на посетителите, сочат резултатите.

Това е първото проучване от този вид и е публикувано в списание Хора и природа (People and Nature). Анализът е направен на базата на информация от инструмент, наречен "хедонометър", който класира повече от 10 000 думи в английския език от 1 до 9, според тяхната позитивност. Думи като "смях" имат стойност от 8,5, докато думи като "убивам" и "хванат в капан" (trapped) носят най-ниска стойност. Съобщенията, изпратени от парковете, повишавали позитивността на написаното с 2,5%.

Един от авторите на изследването посочва, че това не изглежда висок процент, но всъщност бил сравним с повишението, отчитано около Коледа. Именно празниците около Коледа били най-щастливото време от годината, сочи хедонометърът, който събира 50 милиона туита дневно и прави измервания на настроенията.

Добави коментар