Разбирателство с колегите...

129
Разбирателство с колегите...

... дълъг живот

Добрите отношения с колегите значително увеличават продължителността на живота, сочи ново изследване. Според 20-годишното проучване хората, които имат малка социална подкрепа на работното място, е 2.4 пъти по-вероятно да умрат през този период, отколкото хората с отзивчиви колеги.

Учените изследвали здравните картони на 820 работещи хора на възраст между 25 и 65 години, които работели средно по 8.8 часа на ден. Участниците идвали от разнородна среда, за да се отчетат различни психологически и поведенчески рискови фактори като пушенето, наднорменото тегло и депресията. Те работели в разнородни сфери като финанси, здравеопазване и промишленост.

Участниците трябвало да отговарят на въпроси за отношенията си с ръководството и с колегите си на работното място, като например дали колегите им са приятелски настроени и отзивчиви, пише БГНЕС. Повечето от участниците, които починали в хода на 20-годишното изследване, имали слаби социални връзки с колегите си.

Липсата на емоционална подкрепа на работното място довела до увеличаването със 140% на вероятността от смърт в следващите 20 години в сравнение с хората, които заявили, че имат отзивчиви колеги.

Въпреки концепцията за отворените офиси, много хора използват имейл вместо комуникацията лице в лице, а социалните сайтове, които могат да предоставят значителни социални връзки, често са блокирани.

За да стане офисът по-благоприятен за здравето, авторката на изследването д-р Шарън Токър от университета в Тел Авив препоръчва да бъдат създадени кътчета за кафе, където хората могат да седнат и да поговорят, неформални мероприятия извън офиса за служителите и вътрешна виртуална социална мрежа, подобна на Facebook.Добави коментар