Разбери детето си

228
Разбери детето си

Виж от кой тип е то

Всяко дете е уникално и родителите не бива да се притесняват, ако то изостава в една област или е по-напред в друга, сравнено с връстниците си. Тревожно е, когато изоставането е забележимо във физическите умения, в говора, или в знанията.

Професионалистите разделят децата на:

* Лесни деца - спокойни, мили, по-често усмихнати
* Трудни деца - емоционални, навъсени, лесно се гневят и викат
* "Бавно загряващи" деца - стеснителни, плашливи, неизразителни

Разбира се, че детето може да съчетава и трите личностови характеристики при различни състояния и условия на социалната среда.Има родители, които безпомощно вдигат рамене пред своето дете, като казват, че не могат да го разберат. Психотерапевтите определят тези деца като проблемни.

В своята книга "Проблемни деца” проф. д-р Димитър Чавдаров пише, че преди да потърсят проблема в детето, родителите е добре да потърсят и критично да анализират собственото си поведение и семейната атмосфера, която му създават.

Не бива да се хвалят чуждите деца, тъй като по този начин се депресира собственото, съветва bTV. Думите, изречени макар и с любов, като "нашата откачалка” или "моето идиотче”, потискат самочувствието им, защото децата ги приемат за истина.

А определенията като "гениална” или "велик” се възприемат от детското съзнание като даденост или като цел, за която понякога не им стигат силите. Затова и хвалбите трябва да са строго претеглени.Учителите и възпитанието трябва да се превърнат в идеал за детето. Обидните оценки за учителите демотивират децата.

Аргументите срещу боя на децата като възпитателно средство са, че води до унижение, страх и усещането, че са нежелани и родителите им не ги обичат. Те се озлобяват и по-късно използват същия подход срещу по-слабите. Боят в семейството е забранен в много страни по света - Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Австрия, Германия, Италия, Канада.

Всичко може да се промени, стига човек да осъзнае своите грешки и да поиска тази промяна. Психотерапевтите могат да помогнат в разбирането на грешките, допускани в моделите на взаимоотношения родители - деца, и да съдействат за създаване на по-спокойна среда на общуване, взаимно зачитане и изразявяване както на родителската, така и на синовната любов.Коментари

Коментар: 1
pIgXzQfHip

t2mhFR A big thank you for your article.Really looking forward to read more. Great.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар