Протест в Пловдив

16
Протест в Пловдив

Срещу по-високи такси в детската градина

Родители в Пловдив излизат на протест заради драстичното увеличаване на таксите за ясли и детски градини от 1 януари. Поскъпването е с близо 50% и месечната такса за едно дете става 50 лева. Досега яслите бяха напълно безплатни, а за детските градини родителите плащаха по 35 лева, припомня Нова телевизия.

Поскъпването неминуемо ще натовари семействата с ниски доходи. Досега детето на Николина Иванчева е ходило на ясла безплатно. От Нова година тя ще плаща по 50 лева. На фона на драстичното обедняване Николина смята, че е по-разумно тези 50 лева да отиват за облекло и играчки на децата.

Реално издръжката на едно дете в ясла или детска градина струва на общината 100 лева. Оттам се поемат 65%, останалото – или 35 лева, плащат родителите. Таксите в Пловдив не са повишавани от две години и засега са най-ниските у нас, отчита местната власт.

Директорите на детските заведения приветстват по-високите такси, защото ще се подобри не само материалната база, но и храненето.

Николина, заедно с още 2000 родители обаче, недоволни от поскъпването на таксите, в неделя по обед излизат на протест пред общината.Добави коментар