Протест срещу Закона за детето

36
Протест срещу Закона за детето

В София, Варна и Пазарджик

На 28 април в 12.00 ч. в София (НДК), Варна (ФК с шествие до съда на пл.Независимост ) и Пазарджик (МГ с шествие до Тортата) ще се проведе граждански протест на родители. Поводът за недоволството им е подготвяният от Министерството на труда и социалната политика нов Закон за детето, съобщи novini.bg.

Според тях текстът на законопроекта на практика предвижда „национализация на децата” у нас. Така родителите определят текстовете, които предвиждат репресивни санкции - включително отнемане на деца - при липса на подходяща, според едностранната преценка на социалните служби, среда за отглеждането им.

Нито действащото законодателство, нито новият законопроект отразяват в пълнота Конвенцията на ООН за правата на детето, като така излагат българските семейства и деца на риск и на практика нарушават правата както на родителите, така и на децата.По думите на организаторите на протеста новият проектозакон не признава отговорността на родителите за децата, като вместо това я замества с административни предписания. Според тях това е по същество антисемейна и пагубна за бъдещето на децата политика, особено във времена на демографска и икономическа криза.

Протестиращите искат:

- Назоваване на имената на авторите на проекта за Закон за детето и отстраняването им от бъдеща работа по заканодателство в областта на семейството и децата.
-Законопроектът да бъде изцяло отхвърлен
-С участието на родителите от цялата страна в публично обсъждане да бъде направена цялостна ревизия на действащия Закон за закрила на детето и практиките по него така, че да се съгласуват с Конвенцията на ООН за правата на детето.Добави коментар