Протест на майките, "минали метър"

73
Протест на майките, минали метър

Майките, минали метър, ще протестират

Майки ще протестират пред парламента днес – 28 октомври от 12.00 часа заради действия на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха организаторите. В протестна декларация до Народното събрание жените настояват да се отменят всички Разпореждания на НОИ, свързани с "неправомерното" получаване на майчинство за деца до 2-годишна възраст. Засегнати са над 10 000 български майки.

"Ние не искаме да ни се опрощават сумите, а да се отменят изцяло, защото не считаме, че сме виновни за грешките, допуснати от институциите в държавата. Настояваме отговорността да бъде поета от тези, които допуснаха да съществуват противоречиви, объркващи и двусмислени законови разпоредби", посочват засегнатите майки. Те настояват още публично да се признае, че жените не са нарушители на закона, а са жертва на безхаберието и безотговорността на чиновниците от Националния осигурителен институт. Жените искат отговорните административни и контролни органи, които не са спрели навреме тези десетки хиляди според тях "нарушения", да понесат последствията от виновното си и безотговорно поведение.

Сред исканията е и това да се ревизира същността на чл. 53, ал. 4 от КСО, като се състави ясна, точна и недвусмислена формулировка на законовата разпоредба, законодателят да направи съществена разлика между майки, записали децата си на детска ясла и такива, които са ги изоставили в специализирани институции изцяло на грижите и издръжката на държавата.

"Протестираме отново, защото няма да се примирим с несправедливото обвинение, че нарушаваме законите на Република България и че неправомерно сме получавали обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Протестираме, защото вярваме, че народните представители, които ние сме избрали, трябва да защитават нашите права, а не да гласуват двусмислени и объркващи законови разпоредби, заради които в момента сме потърпевши от така създалата се ситуация. Протестираме, защото поради невярна и неточна информация, подадена от НОИ (че майките, неправомерно получавали обезщетения, са само 5 %) се заблуждава цялата българска общественост, нещо повече - умишлено се настройва срещу нас.

Протестираме, защото не сме съгласни да се поставя знак за равенство между нас и майки, изоставили децата си в социални домове. Протестираме, защото ние сме достойни и честни граждани на Република България, спазваме и ще спазваме законите на нашата държава, но настояваме те да бъдат точни, ясни и разбираеми за всеки, който трябва да ги спазва", се посочва още в протестната декларация на майките.Коментари

Коментар: 1

4UDQT SE OTKADE DA NAPALNQT HAZNATA,4E DA MOGAT S DVETE RACE DA GRABQT!


  • 1

Добави коментар