Простено да ти е

171
Простено да ти е

На днешния ден се иска прошка

Седем седмици преди Великден и една след Месни заговезни църквата празнува Сирни заговезни или Неделя Сиропустна - последният ден преди Великия пост, в който на трапезата се слагат сирене и яйца.

В българската традиция празникът е наречен Прошка - денят, в който молим за прошка по-възрастните и самите ние прощаваме. "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви" са думите на Христос, които се четят в църквата.

А за забавление на децата на Сирни заговезни се прави и обичаят хамкане или комкане. На червен конец се завързва сварено яйце, което се закача най-често за рамката на вратата. Най-възрастният човек в къщата го завърта, а децата се нареждат в кръг около него и се опитват да го хванат с уста. Използването на ръце е забранено.

Този, който захапе яйцето, ще е жив и здрав през цялата година. Вместо яйце може да се използва и парче бяла халва, която е задължителна за трапезата на празника. А пък конецът, използван за хамкането, се запалва и по него се гадае дали годината ще е плодотворна.

Празникът се нарича още и Поклади или Ората Копата. Тази вечер се палят огньове, които по-смелите прескачат за здраве. С огъня се гонят зимата, злото и змиите. В миналото момчетата са хвърляли запалени стрели в дворовете на момичетата, които харесват.Добави коментар