Професия родител

70
Професия родител

870 деца са настанени в приемни семейства

870 деца са настанени в приемни семейства през последните две години. Част от тях са сираци, а други са отнети от родителите им заради насилие или невъзможност за полагане на грижи.

1000 са регистрираните семейства, които вече отглеждат или чакат дете. Повечето от тях са професионални родители, на които държавата помага финансово, но има и доброволци.

Рамона Стоянова е отгледала три деца. Семейството й има собствен бизнес и от години се занимава с благотворителност. При едно от посещенията си в домовете за деца заедно с най-малката си дъщеря, решението да вземат вкъщи дете идва спонтанно.Рамона дава дом на 13-годишно момиче, което държавата е извела от семейството му. Най-трудното е, че вземайки голямо дете, ти не знаеш какво е минало през сърцето му, разказва майката. Предизвикателство, според нея, е и в това да не правиш разлика между биологичните си деца и приетото в дома ти дете.

За разлика от Рамона, Незабравка Маринова отглежда две сестри като професионален приемен родител. Момичетата са на четири и на седем години и се разбират чудесно със сина й, също на седем.

И според двете приемни майки най-трудно за децата е да свикнат с новите правила в едно ново семейство, а за тях самите - да запазят връзката им с родните им майки, съобщава ТВ7.

Целта на социалните служби е да помогнат на семействата на децата в риск да решат проблемите си, за да могат отново да се грижат за тях.Добави коментар